Dags för svamptork – Köp inte torklåda innan du läser detta!

När det är dags för svamptork betyder det att du äntligen inser att du kan göra så mycket med en riktigt bra torklåda. Kanske behöver du bara en mindre modell för att få nyttigare godis eller så är du ute efter något massivt för att överleva nästa trollvinter med torkad svamp och frukt.

Här kan du läsa mer om hur svamptorkar fungerar och det kan vara väl värt att se lite närmre på frågor och svar samt fakta. Men om du vill veta på en gång vilken frukt och svamptork som är bäst i test av experter och användare ska jag avslöja det nu.

  1. Excalibur Dehydrator 9 – 9 våningar! Det här är för dig som vet vad du vill göra med din svamp, bär och frukt. Dessutom är Excalibur en svamptork bäst i test av verkliga användare. Läs mer och se pris genom att klicka här!

 

  1. Graef Dehydrator DA 506 – Det här är en billig torkugn som ger fint stöd och som har fått väldigt goda användarbetyg. Läs mer och se pris på denna torklåda genom att klicka här!

 

Varför ska du köpa svamptork?

Det kan finnas olika skäl till att du vill torka din mat. För dig som försöker spara lite pengar på matnotan genom att dra nytta av all gratis mat som finns ute i naturen är det smart att torka. Betänk att du faktiskt inte har plats med hur mycket svamp och bär som helst i din frys.

När du torkar svamp och bär får du plats med mer. Du kan förbereda dig inför vintern med ett fantastiskt lager av nyttig torkad frukt och svamp som du sedan tar fram i enlighet med behov.

Det är så gott!

Om vi frånser från de rent ekonomiska i att plocka bär och svamp i skogen så är det otroligt gott med torkad frukt och svamp. Vissa svampsorter blir till och med godare då de torkas. Även dyrare frukt som granatäpple blir helt otroligt gott när den torkas.

Här har vi en anledning till att köpa torklåda. Granatäpple-kärnor är stökiga att äta färska. Barn lyckas sprida dem precis överallt. Ponera att du kan torka dessa kärnor och få söta sega bitar som både vuxna och barn älskar. Perfekt till mellis under vintern då du vill ha en extra boost med vitaminer och antioxidanter.

Det är roligt!

Vi ska också nämna hur kul det är att torka frukt och svamp och annat. När du väl kommer igång och inser hur lätt det är vill du inte sluta. De som köper frukttorkar påpekar just hur de börjar använda dessa flitigt året om eftersom det är så kul att experimentera.

De 3 bästa frukttorkarna

Nu ska vi se på svamptork bäst i test av experter och användare så att du kan satsa på rätt modell.

Excalibur Dehydrator 9 – Högst värde för pengarna!

Om du ska torka mat för att få plats med mer hemma för att på så vis dra nytta av storköp och gratisplock är det inte dumt med en större torklåda. 9 våningar och 140 kvm torkyta ger dig möjlighet att torka mycket på en gång.

Vad kan du göra med svamptorken?

  • Svamp
  • Frukt
  • Bär
  • Chips
  • Örter
  • Yoghurt
  • Kött
  • Tårtdekorationer

Använd en timer för att hålla ordning på din torkning. Följ också instruktionerna du får för olika livsmedel så att du torkar på rätt temperatur och så länge som krävs.

Fördelar med svamptorken

Det bästa med den här torklådan är kapaciteten som är så stor. Dessutom får den höga betyg av användare.

Du kan läsa mer och se pris på denna torklåda genom att klicka här!

 

Graef Dehydrator DA 506 – Gott om plats och enkelt!

Med 6 brickor är den här svamptorken lite mindre än Excalibur men du har fortfarande gott om plats. Dehydratorn är enkel att använda och fungerar bra för i princip allt som du vill torka. Det spelar ingen roll om du är sugen på att torka svamp i svamptork eller vill göra egna chips. Det är bara att plocka fram din Graef!

Vad kan du göra med svamptorken?

  • Svamp
  • Frukt
  • Bär
  • Chips
  • Örter
  • Russin
  • Kött
  • Banan

 

Graef är riktigt smart och ger dig timer-funktion på upp till 40 timmar. Det är verkligen bra om du ska torka något under lite längre tid.

Fördelar med svamptorken

Giftfri plast och enkel användning är goda anledningar till att välja denna modell. Dessutom går ugnen tyst och det är inte dumt när du ska låta den stå på över natten.

Du kan läsa mer och se pris på denna torklåda genom att klicka här!

 

Princess Dehydrator – En billig svampugn bäst i test

Om du inte kan lägga mer än några hundralappar på möjligheten att börja torka mat just nu ska du välja en Princess. Det här är en kompakt modell med 6 fack som du plockar isär för att lägga i svamp, frukt och annat som du ska torka. Användningen är lite meckig men du kan få riktigt fina resultat med en Princess dehydrator.

Vad kan du göra med svamptorken?

  • Svamp
  • Frukt
  • Bär
  • Chips
  • Grönsaker
  • Örter
  • Fisk
  • Kött

 

Du har temperatur på mellan 40 och grader vilket inte är så långt från ovan nämnda modeller som går från 30 grader. Torka länge och ha gott om frukt och grönt till vintern!

Fördelar med svamptorken

Det här är en prisvärd tork som har vunnit svamptork test av verkliga användare. Den har antiglid-fötter och står därmed säkert på bänken när du jobbar med den.

Du kan läsa mer och se pris på denna torklåda genom att klicka här!

 

15 frågor och svar om svamptorkar

Nu ska vi ta en titt på vanliga frågor om svamptorkar och om torklåda för frukt. Svaren kan vara en hjälp när du försöker komma fram till om du ska köpa frukttork och i sådant fall vilken.

  1. Kan man inte torka utan frukttork?

Klart att du kan. Om du har en solig dag med 35 grader går det att göra på traditionellt sett och torka utomhus i solen. Du får använda någon form av skyddsnät så att din svamp, bär, kött och annat inte äts upp av insekter och fåglar.

  1. Vilken svamptork är bäst?

När vi ser på svamptork test är märken som Graef och Excalibur ledare. Det finns andra märken som också står bakom bra och billiga svamptorkar. Det bästa rådet är dock att se vad de som köpt torken och använt den hemma i köket har att säga om den innan du köper.

  1. Vad kostar en torklåda?

Du hittar torklådor från 300 kronor och upp till 15 000 kronor. Priser kan variera stort men var vaksam om vad du betalar för. En billig frukttork kan vara liten och kanske inte alls ger dig det utrymme som du är ute efter.

  1. Hur använder jag en svamptork?

Gör ren svampen och skär eventuellt upp den i skivor. Placera ut på brickorna som finns i svamptorken och ställ in på rätt temperatur. Låt stå så länge som krävs för det som du torkar. Du bör få instruktioner för detta med ugnen och bra modeller har timer som hjälper dig att stänga av i tid.

  1. Hur lång tid tar det i frukt och svamptork?

Det beror på vad du ska torka och på ugnen. Men räkna med omkring 10 timmar. Ibland kan det vara mindre och ibland mer.

  1. Vad kan man torka i en svamptork?

Allt! Du kan torka frukt, grönsaker, bär, kött, fisk, örter och så svamp förstås!

  1. Finns det film som visar hur svamptorkar fungerar?

Det finns gott om filmer på Youtube som visar hur svamptorkar fungerar. Du kan kika på denna som visar några av de bästa bland annat OBH Nordica svamptork såväl som Excalibur varianterna.

 

  1. Hur smakar frukt i frukttork?

Du kan torka äpplen i svamptork och du kan torka andra frukter och bär. Det är ganska vanligt att söt frukt smakar ännu sötare då den torkas. Fruktsockret blir mer koncentrerat då vatten försvinner.

  1. Är det nyttigt med torkad frukt?

Det kan det vara eftersom du med torkad frukt kan få i dig mer fibrer såväl som antioxidanter. Om du byter vanliga chips och godis mot det du tillverkar i din svamptork är det nyttigt.

  1. Var kan jag köpa billig frukttork?

Du kan hitta svamptork på Jula såväl som svamptork på Coop. Men en Jula svamptork är inte nödvändigtvis ditt bästa val. Inte ens då du är ute efter en billig variant. Det samma kan sägas om en svamptork från Biltema.

Ta en titt på torkugnar på Bagaren & Kocken här istället och se vilken som har ett lågt pris och höga betyg av de som har köpt1

  1. Hur länge håller torkad svamp?

Om du förvarar torkad svamp på rätt sätt kan den hålla i flera år efter att du har torkat den.

  1. Hur vet jag om svampen är tillräckligt torr?

Kolla om den går att smula för att avgöra att den är tillräckligt torr.

  1. Är det samma temperatur för alla svampar i en svamptork?

Nej, om du till exempel ska torka kantareller behöver du 30 grader. Då är det viktigt att du har en torkugn som kan ge denna låga temperatur.

  1. Drar torklådor mycket energi?

Mycket mindre än en ugn. Ta en titt på den watt som gäller för ugnen. Ju lägre watt, ju mindre energi drar den.

  1. Är det värt att köpa en torkugn?

Om du vill förbättra din diet och ofta står med en massa frukt och bär som du vill spara är det värt det. Dessutom kan det ju vara roligt att försöka göra eget fruktgodis på detta vis.

 

 

15 Fakta om svamptorkar och frukttorkar

Här är några intressanta fakta om svamp och frukttork.

  1. Håller i flera månader

När du har torkat svamp eller frukt bör du förvara den i en lufttät burk. Om du förvarar på rätt sätt kan det du har torkat hålla i många månaders tid.

  1. Du kan torka hela måltider

Du kan torka mat att ta med dig när du ska ut och hajka. Det går att torka kött i svamptork och du kan torka tomater i svamptork. En del torkar också färdiga rätter som stuvningar för att lätt kunna ta med sig i burk då det blir dags att vandra eller klättra.

  1. För mer än mat

Det går också att torka blommor och lera i en frukttork. Det här är kanske inte den främsta anledningen till att du vill köpa svamptork men det kan ändå vara bra att veta.

  1. Billigare mat

När du är på jakt efter billiga recept tänker du kanske inte alltid på det där med att konservera mat. Men faktum är att du genom att välja en frukttork bäst i test som gör det möjligt att få maten att hålla längre kan spara pengar. Både vad gäller sådant som du köper i butiken och sådant som du plockar gratis i skogen.

  1. Det försvinner vitaminer

Det är omöjligt att undvika visst tapp av vitaminer när du torkar mat. Det är framförallt A och C vitaminhalterna som går ned. Om du använder dig av sulfit kan det leda till att tiamin försvinner. Torkning är inte lika bra som att konservera om du vill behålla all näring men alla vitaminer försvinner absolut inte. Och du får fortsatt antioxidanter.

  1. Kan vara bra för magen

Om du ofta är hård i magen kan du fundera på att börja äta mer torkad frukt. Du kan få i dig mer fiber med mindre mängd frukt då den är torkad. Det här kan vara en stor hjälp för magen.

  1. Rätt torrhetsgrad

För det mesta kan du kolla om frukten är tillräckligt torr genom att pressa den med fingrarna och se om det kommer ut vatten. Om du torkar äpplen i svamptork kan du lägga dem direkt från ugn i en plastpåse. Se om det blir imma. Blir det imma är det bäst att torka lite till.

  1. Det går att bränna maten

Om du ställer in fel temperatur och fel tid kan du bränna maten även i en torkugn med låg temperatur.

  1. Inte bara billigare

En vanlig anledning till att folk gärna vill torka frukt och svamp i en svampugn hellre än den vanliga ugnen är kostnaden för detta. Det är billigare att låta en torklåda stå på i många timmar. Men glöm inte bort att det också handlar om att ha ugnen ledig. Det är minst sagt irriterande att inse att du inte kan laga middag som planerat då ugnen är full av svamp som ska torkas klart.

  1. Bakterier

Om du torkar frukt och grönsaker så att de har ett fuktinnehåll på mellan 5 och 20 procent kommer bakterier att försvinna. Det betyder att den torkade frukten inte kommer att börja ruttna.

  1. Du kan torka nötter

Missa inte att du faktiskt kan torka nötter med en vanlig svampugn!

  1. Ät måttligt

Det räcker gott om väl med 4–7 bitar torkad frukt per dag. Om du äter mer än så kan du bli lös i magen. Dessutom kan ditt sockerintag bli för högt även med frukt.

  1. Frukt i te

Det är populärt att dricka te med fruktbitar i. Du kan ordna med dina egna fruktbitar med hjälp av en vanlig frukt-dehydrator!

  1. Viktigt att bitarna ligger fritt

För att det ska bli ett bra resultat ska du vara noga med att varje fruktbit ligger fritt på brickan. Låt de inte överlappa varandra.

  1. Fruktläder

Om du vill göra fruktläder av din frukt måste du först mosa den. Det kan du göra i en blender. Följ ett recept för fruktläder och blanda noga innan du brer ut på en bricka för att torka i torkugnen.