Köpa skinnförkläde? Läs detta innan du köper skinnförkläde!

Bordet är dukat, gästerna står och minglar på verandan och du kommer ut som en filmstjärna. Din doft matchar din outfit och livet leker. Du öppnar huven på gasolgrillen… Splatt! Nu doftar du som en wienerkorv och ser ut som en prickig korv. Och ont gjorde det också men du ler tappert och tänker att nu är det dags för ett skinnförkläde…

Såklart att du ska ha ett grillförkläde av skinn. Det är både snyggt och smart. Men det gäller att du väljer rätt. Det finns nämligen några egenskaper som kan göra den stora skillnaden. Detta oavsett om du grillar på balkongen, i din trädgård eller på en äng.

Främsta egenskaperna som du inte vill missa:

 • Äkta läder – Undvik fuskläder som kan smälta och bli riktigt farligt av en enkel gnista som flyger från grillen.
 • Fickor – Det är superbra med fickor. En med dragkedja gör att du inte behöver fundera på var bilnycklarna är när du är grillmästare på picknicken. En större känguruficka blir kanonbra för grillverktyg som du bara ska lägga ner en stund.
 • Justerbart – Eftersom alla skinnförkläden är i en one size fits all storlek är det skönt om det går att justera. Du bör kunna ändra storlek i nacken och även få en skön snörning om midjan.
 • Enkelt att göra rent – Det får inte bli sunkigt. Du kan inte räkna med maskindisk men absolut med vattentåligt läder så att du kan skölja av och hålla rent.

De 3 bästa skinnförklädena som du kan köpa online

Det finns en uppsjö av grillförkläden av skinn men du behöver inte snurra runt på stan för att hitta det bästa skinnförklädet. Här är de tre som lever upp till alla nämnda punkter här ovan och som du snabbt och säkert kan beställa hem till nästa grillafton.

 1. Dutchdeluxes skinnförkläde för grillning och mer

Det är inte svårt att förstå varför det här kan klassas som bästa skinnförklädet alla tider. Det är snyggt, har alla fördelar som behövs för säker och bekväm grillning och det går att anpassa till din kroppshydda.

Du kan bära detta grillförkläde av skinn i köket, vid grillen eller varför inte då du ska snickra och vill skydda fronten på ett smart sätt. Materialet är härligt läder som bara blir vackrare med årens gång. Fukta en trasa och torka av efter användning och impregnera för att få förklädet att hålla längre.

Egenskaper

 • Äkta läder
 • Justerbart
 • Två fickor, en med dragkedja
 • Snygg svart färg

För mer information och pris kan du klicka här!

 

 1. Home skinnförkläde

Snyggt, fickor, tåligt… Här har du nästa bästa skinnförkläde som du kan ha stor glädje av eller glädja någon annan med. Det här är ett perfekt förkläde av skinn för köket, grillen och vid arbetsbordet. Titta lite närmre på bilden, ser du färgskiftningarna?

Lädret har garvats och det är det som ger en naturlig effekt av färgskiftningar och lyster. Det här är för övrigt något som bara intensifieras med tiden. Rengöring ordnar du med en fuktad trasa. Förklädet tål vatten och det kommer att bli ännu tåligare om du då och då smörjer med lite läderfett.

Du får givetvis perfekt passform då detta förkläde är justerbart. Dessutom kan du ha gott samvete med ett förkläde av skinn som är BSCI-certifierat. Det betyder att alla kemikalier som används vid tillverkning är godkända av REACH.

Egenskaper

 • Läder, vaxat buffelskinn
 • Två fickor
 • Justerbart

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

 

 1. Kilner skinnförkläde

Det är snyggt med vaxat buffelskinn och det är tåligt. Här har du ytterligare ett skinnförkläde bäst i test som klarar tidens tand. Ska du köpa skinnförkläde måste det här komma med på din önskelista! Det allra coolaste kommer gästerna inte att se, det rutiga flanellfodret på insidan!

Du får två smarta fickor såväl som en ögla där du kan dra igenom den lilla handduken du vill ha med dig ut till grillen. Så smart ju! Det är enkelt att justera i nacken och du får långa snören för enkel knytning omkring midjan.

När förklädet blir nedstänkt är det bara att torka av med en fuktad trasa. Dessutom kan du behandla lädret med läderfett för att det ska hålla längre. Unna dig själv ett Kilner grillförkläde och ge eventuellt bort ett till i present till någon som liksom du vill grilla med stil.

Egenskaper

 • Äkta buffelläder
 • Vaxat läder
 • Härligt flanellfoder
 • Ögla för slängen
 • Justerbar i nacken
 • Långa snören

Du kan läsa mer och se pris genom att klicka här!

10 frågor och svar om skinnförkläden

Här är några vanliga frågor om skinnförkläden som kan vara bra att tänka på när du är ute efter ett…

 1. Var köper man skinnförkläden?

Det bästa är att köpa skinnförkläde online för då kan du hitta ett större utbud och riktigt bra priser. Sök på Cervera, Bagaren & Kocken eller på Adlibris för att hitta bästa skinnförklädet!

 1. Var kan jag köpa läderfett till mitt skinnförkläde?

Du hittar bra läderfett för skinnförklädet online hos Åhléns, klicka här. Det finns också ett bra läderfett som du kan behandla ditt grillförkläde med på Granngården, klicka här för detta!

 1. Var kan jag använda ett grillförkläde?

Du kan använda det i köket, vid grillen såväl som vid verktygsbordet. Lädret gör sig väl när du behöver lite extra skydd både mot stänk och hetta.

 1. Hur mycket kostar skinnförkläden?

Du kan hitta billiga skinnförkläden för omkring 600 kronor. Ta en titt här på Outset förklädet som finns på Bagaren & Kocken. Men om du vill få alla punkter som jag nämner ovan får du betala lite mer. Då handlar det snarare om omkring 1500 kronor.

 1. Är billiga skinnförkläden bra?

De kan vara bra men det beror på hur de ser ut. Du får eventuellt nöja dig med en eller inga fickor. Dessutom är det inte alltid så att du får ett spänne att justera storlek med. Då får du själv knyta halsdelen till rätt storlek och det blir kanske inte så bekvämt.

 1. Är grillförkläden för män?

Ja, grillförkläden är gjorda för att se lika bra ut på män som på kvinnor. Storleken är också för olika längd och midjeomfång.

 1. Behövs det fickor i grillförkläden?

Det beror på hur du kommer att använda det. De allra flesta märker dock att det där med fickor inte är så dumt när man behöver lägga saker åt sidan.

 1. Vilken färg på skinnförkläde ska jag välja?

Svart är smart för då syns fläckar inte. Brunt kan också fungera mycket bra och här kan faktiskt fläckar bidra till en naturlig skiftning av färgnyanser som bara ser bra ut. Svart eller brunt alltså!

 1. Är det farligt med ett förkläde av tyg för grillen?

Det kan bli farligt om det börjar brinna. Särskilt om det rör sig om syntettyg. Bomullstyger är tryggare men de slits förstås mycket snabbare än vad läder gör.

 1. Hur många grillförkläden behövs?

Du kan behöva ett i köket och ett vid grillen. Kanske vill du ha flera för att inte behöva ta med dig då du åker till landstället eller då du ska besöka en vän som vill att du bemannar grillen.

Lite förklädeshistoria

En gång i tiden var förklädet ett arbetsplagg som visade vad du sysslade med. Smeder bar förkläden i skinn såväl som stenhuggare. I USA hade de inhemska indianerna på sig förkläden för olika ceremonier och på bilder av kolonialiseringen kan vi se att även européerna som kom bar detta klädesplagg.

I södra Tyskland och i Österrike har man också visar med knuten på förklädet vilket civilstånd den som bär det har. Den som är förlovad knyter av tradition rosetten framtill till höger. Singlar knyter framtill till vänster. Dessutom kunde man visa sig vara oskuld genom att knyta rosetten framtill mitt på magen. Lite kul kuriosa till nästa grillning!

Med tiden blev förklädet en symbol för hemmafrun som slavade i köket. Det ledde också till att det minskade i popularitet då kvinnor inte längre ville associeras med den bilden. Modellen med en övre del utan ärm var från början flitigt använd inom sjukvården men idag ser vi denna stil som klassisk hemmafruförkläde.

Inom professionell matlagning har förklädet alltid haft en viktig plats. På senare år har det också blivit populärt att använda som en modedetalj. Det känns helt enkelt lite extra snyggt att stå vid grillen i finkläder och ett ski