Kyckling i stekpåse

Det är ofta väldigt smidigt att laga mat i ugn. Det finns många fördelar med ugnen som till exempel att man inte behöver använda sig av lika mycket olja eller fett som då man steker i panna. Något som länge har varit populärt är kyckling i stekpåse och det här är något som är både enkelt och gott att laga. Här på Billigarecept.se så kan du finna specifika recept på stekpåsekyckling i ugn genom att klicka på kategorin för detta, men innan du väljer ett recept så är det viktigt att du tänker lite på det där med teknik och tillvägagångssätt. Om du aldrig har lagat mat i påse förr så finns det en del saker att beakta så ta kycklingen ur frysen och läs vidare innan matlagningen börjar på allvar…

Om du tycker att det inte verkar så säkert att laga mat i en påse av plast så ska du veta att man kan få samma fina effekt med en lergryta som man sedan kan använda om och om igen. Testa först med stekpåsen för att se om du gillar smaken, och investera sedan i en riktigt bra lergryta om du vill slippa plasten!

Hur lagar man kyckling i stekpåse?

Grundmetoden för att laga kycklingen i en påse i ugnen går ut på att man tillsätter kryddor till en hel kyckling eller bitar som man sedan lägger i en påse. Sedan så lägger man påsen i ugnen på ett galler eller i en form och låter kycklingen tillagas i 1-2 timmar på 170-180 grader. Om du har varmluftsugn så kan det räcka med 160 grader. Det är alltså inte svårare än så att laga kyckling i stekpåse men det är mycket viktigt att ta en titt på den typ av påse som man väljer. Det finns nämligen lite olika knep och tips som kan vara bra att ha lite koll på.

kyckling i stekpåse

Undvik explosion i ugnen!

Just det, det finns faktiskt stekpåsar som kan växa på ett sätt som gör att de till sist exploderar. Det kan vara lite förvirrande då man läser recept för kycklingen i påsen online för en del säger att man absolut inte ska göra några hål i påsen medan andra säger att man måste klippa ett litet hål i påsen för att den annars kan explodera. Räkna med att stekpåsen kommer att växa under tillagningen och se till att du får plats med detta i ugnen. Läs på instruktionerna för den typ av stekpåse som du har köpt och se om det rekommenderas att göra hål eller inte. Olika märken fungerar lite olika så detta ska du lägga märke till.

Man ska vara lite försiktig med hanteringen av stekpåsar, och i denna film så lär vi oss lite mer om plast och matlagning vilket kan vara bra att betänka då man vill tillaga kycklingen på detta vis:

Kom ihåg att man kan få precis samma goda smak med lergrytan som är en klassisk metod för tillredning av kyckling i ugn!

Gnida kycklingen eller låta allt skvalpa i påsen

En annan sak som kan skilja sig mellan olika pås-kyckling recept är att man ibland ska gnida in kycklingen i citron, olja och andra kryddor för att sedan lägga den i påsen. Det kan också vara så att receptet säger att det räcker att hiva in allt i påsen för att sedan låta kycklingen eller kycklingbitarna rullas runt i kryddning i själva påsen. Här är det viktigt att tänka på att kryddor och annat som tillsätts ska blandas ordentligt. Sedan så spelar det inte så stor roll om du har lagt vitlöksklyftor och basilika i magen på kycklingen eller om detta simmar runt i påsen runtom kycklingbitarna. Testa dig fram och kör på den metod som du tycker ger bäst spridning.

När är kycklingen klar?

Det är inte trevligt med kyckling som inte har lagats klart. När din kyckling i stekpåse har lagats under en timmes tid så kan du ta en titt på den köttsaft som kommer från lårdelen. Om den här köttsaften är genomskinlig så kan du räkna med att kycklingen är genomstekt och då kan du ta den ur ugnen. Det är svårt att laga kycklingen för länge om du håller rätt temperatur så även om den får stå två timmar i ugnen så lär du få en mycket god måltid. Kom ihåg att saften som samlas i stekpåsen är mycket god att använda sig av som sky så samla upp denna när du tar ut kycklingen eller bitarna ur påsen för att servera på enskilda tallrikar eller kanske på ett vackert serveringsfat.

Här är en liten film som visar hur lätt det är att laga kycklingen i stekpåsen, men det där med lathet kan ju diskuteras, det finns ju bra mycket man kan få tid med då kycklingen tar hand om sig själv i ugnen…