Gör din egen receptbok

Vad ska man göra med alla bra recept som man samlar ihop? Till slut så blir det en massa lappar med egna favoriter. Om du har en receptsamling så ska du göra din egen receptbok med den! Det gör du lätt online med en fotobokstjänst.

Jag tycker att Smartphoto har en riktigt bra tjänst online som är särskilt till för att göra egen kokbok och trycka den. Se här!

 

Gör din egen receptbok och spara favoriterna

Det är smart och kul att spara favoritrecept genom att göra en egen receptbok, och det finns lite olika metoder.

Här är några vanliga metoder:

 • Köp en snygg scrapbook bok som du sedan klistrar in bilder och recept i. Det blir jättefint och väldigt personligt.
 • Gå till en lokal fotobutik och ta med dig dina recept och bilder digitalt. Där får du hjälp med att trycka din egen receptbok.
 • Du kan använda ett grafikprogram och skriva ut snygga sidor som du häftar ihop. Då får du lätt kopior till familj och vänner.
 • Du kan skapa fotobok direkt online. Här finns det flera riktigt bra val. Vänd dig till butiker som:

Smartphoto – Här har du en avdelning särskilt för egna kokböcker. Det är bara att följa instruktionerna och välja antal receptböcker. Perfekt present och det hela ser så proffsigt ut! Klicka här för att läsa mer om Smartphotos kokböcker.

Optimalprint – Här kan du också skapa en egen bok. Du väljer själv vad den ska handla om. Det är bara att lägga in recepttexter och annat som du vill ha med. Kan ju till exempel vara kul att nämna att receptet kommer från Mormor eller att moster Klara älskade bullarna med mycket smör.
Här finner du Optimalprints tjänster!

Ica – Ica foto erbjuder också hjälp med att skapa fotoböcker. Det är ett mycket bra val för dig som vill göra din egen receptbok som ser proffsig ut. Priserna är vettiga och det tar inte lång tid att bli klar med boken. Här kan du läsa mer om Icas fotoboktjänst.

 

Det finns också färdiga böcker för recept

Något som är ännu enklare än att göra en egen receptbok och trycka den är att köpa en färdig variant. Med en receptbok som Min receptsamling som du kan köpa online här så har du boken redo när du känner för att skriva ner de maträtter som faktiskt fungerar.

Den här boken har också några färdiga recept som du kanske vill använda dig av. Ett bra val när du mest vill få ordning och reda och inte har lust att sitta och klippa och klistra på egen hand.

Med tanke på framtiden

Vad är då tanken med att samla de goda matrecepten i en bok? Det är faktiskt inte så dumt att ta tag i det här då man kanske ska flytta hemifrån eller då man känner att det är dags att ta tillvara på farmors unika recept innan hon far vidare.

Samtidigt så kan din egen receptbok vara en fantastisk present till barn och barnbarn som gärna vill veta vad favoriträtterna inom familjen har varit. Den här boken blir minst lika uppskattad som fotoalbum.

Ska du göra receptboken själv eller trycka online?

Det är klart att en glassig bok som ser ut som en verklig bok där man inte har skrivit för hand kanske ser proffsigare ut. Men det finns något som är så kul med den här typen av receptböcker där man i egen takt kan fylla i och de ser faktiskt också väldigt fina ut så de fungerar bra som present.

Det ena utesluter inte det andra. Du kan ha en receptbok som du fyller i för de recept som du fortfarande jobbar på. Och så trycker du en med de som du är helt säker på. Den som du trycker använder du som present och som en bra kopia att ha hemma när lappar är svåra att hålla ordning på.

Ordning och reda, kom igång med din egen receptbok idag!

Med din egen receptbok så blir det ordning och reda. Både i huvudet och i hemmet. Det är faktiskt inte så dumt att ta tag i detta. Såhär gör du för att det ska bli något:

 • Samla ihop dina lappar
  Börja skriva ner med ordbehandlingsprogram. Spara textdokumenten med tydliga namn i en mapp som du kallar för din receptbok.
 • Leta upp bilder
  Du kan använda bilder på personer såväl som på familjeevent där ni åt rätten. Det finns också gratis bildbanker online som Pixabay där du kan hitta riktigt fina bilder som illustrerar dina recept väl.
 • Välj en fotoboktjänst
  Ta ett av online-alternativen som du ser ovan eller gå till en lokal fotobutik. Alternativt så klipper du och klistrar i en snygg spiralbok.

Oavsett hur du väljer att skapa din egen receptbok så går det snabbare när du har samlat allt som ska vara med i den. Så följ punktlistan ovan och se fram emot din egen bok med bästa recepten. Den blir snabbt klar när du fokuserar och jobbar på rätt sätt.

Kom ihåg att en receptbok kan behöva växa fram. Men du behöver inte stressa för att den ska bli tjock. Om du bara har ett tiotal recept som du älskar så blir det också en bok av detta. Kalla det för häfte om du vill. Det är en trycksak som du kommer att gilla skarpt.

Vanliga frågor om egen receptbok

Här är några vanliga frågor om egen kokbok som kan vara bra att titta lite närmre på.

Hur många recept ska vara i receptboken?

Det är helt upp till dig. Men allt från 25 stycken till 80 är normalt. Om du landar någonstans omkring 40 så blir det antagligen en mycket bra referens till ditt kök.

Får jag kopiera någon annans recept i egen receptbok?

Om du ska publicera något online eller för spridning i tryck så är det inte okej att kopiera någon annans recept rak av, inklusive beskrivning för hur man lagar maten. Men för en personlig receptbok som du trycker så kan du ta med ett recept och tala om vem som ligger bakom det. Detta oavsett om det är en sajt online eller om det är en väninna.

Du kan alltid använda en lista med ingredienser. Den kan ingen ha rätten till. Det är när du kopierar instruktioner och annat omkring receptet som det kan bli lite knivigt att använda det i en egen bok med recept som du sprider i flera exemplar.

Vad ska jag tänka på om jag vill fota mina rätter?

Det är smart att använda tallrikar och underlag som är vita. Kom ihåg att garnera och försök använda färger som kontrasterar. Var inte rädd för att ta bilder som är lite annorlunda. Du kanske väljer att lägga upp maträtten på något som inte är en tallrik…

Vad kostar det att trycka en egen kokbok?

När du trycker en receptbok via en fototjänst online så kan du räkna med ett pris på 200 kronor och upp. Sedan så blir det mer om du vill ha flera exemplar.

Får jag använda recept från jobbet?

Om du jobbar på restaurang och vill trycka en egen bok med dessa recept så måste du fråga om lov först. Detta förutsatt att ni inte redan har kommit överens om att du får använda restaurangens recept fritt. Samma sak gäller att ta bilder på maten på restaurangen.

Vilka teman kan en egen receptbok ha?

Det finns många intressanta vinklar som kan passa en kokbok som du trycker för familj och vänner. Du kan till exempel köra på:

 • Resor – Här skriver du ner maträtter ni upptäckte under resor.
 • Recept från en specifik familjemedlem – Kanske rätterna som pappa ordnade med då mamma var bortrest. Eller mormors bästa rätter.
 • Familjekokboken – Det här är en egen kokbok som samlar familjens bästa recept. Den blir av stort intresse för alla släktningar som gärna vill se sina egna recept i tryck.
 • Receptminnen – Det här kan vara en bok som går tillbaka i er familjehistoria. Du får gräva lite för att hitta gömda receptskatter i släkten.
 • Recept och berättelser – Vad åt ni under en viss tid? Kanske finns det särskilda recept som kom till under ett världskrig då det var ont om ingredienser och man fick hitta på.
egen kokbok
Ingen vill glömma bort Mormor Mettes äppelpaj!

Lycka till med din egen receptbok!

egna recept