En receptbok med egna recept

När man har en massa lappar i olika lådor med recept som man verkligen gillar så kan det lätt bli rörigt. Även om man själv till sist kan sin egen morotskaka utantill så kan det ju finnas andra som en vacker dag gärna vill få tillgång till receptet. Med en receptbok så hjälper man inte bara sig själv med att komma ihåg sina favoritrecept man sparar de även till kommande generationer som kommer att se en charm i att få veta mer om vad mormor eller farmor helst lagade till. Det enklaste är kanske att köra på en bok som Min receptsamling. I den fyller man i sina recept efterhand tills man har en full bok.

receptbok

Den här typen av fylla i receptböcker får kanske också lite matfläckar med tiden och det kanske kan anses charmigt…

En receptbok som present

Om man vill skapa en egen receptbok som present så kan man göra detta i fotoformat. Det här kräver förstås att man har samlat sina lappar och skrivit ned det hela på datorn. Man kommer också att behöva passande bilder för att fylla boken med. Den här typen av fotobok kan bli en fantastisk överraskning till barn, föräldrar, syskon eller vänner.

Besök Smartphoto för att se hur du kan trycka din egen kokbok som blir en finfin present!

Hur ska receptboken utformas?

Om du gör en bok som sedan trycks så är det förstås så att du måste hålla dig till regler om hur stora bilderna kan vara och hur mycket text som får plats på varje sida men annars så har du ett stort utrymme för kreativitet. Fråga mormor om recepten och om någon rolig händelse vid en familjemiddag då rätten åts. Det här kan du sedan ta med i texten till receptet och då får boken verkligen ett sentimentalt värde.

Som förälder kan man ju tänka på samma sätt och ta med information om vilka rätter som ens barn tyckte om i vilken ålder och kanske saker som hur barnet brukade uttala maträtterna. Det här blir till glada skratt längre fram då man bläddrar igenom boken som på sätt och vis fungerar som ett slags familjealbum med adderat värde.

Tänk på att du inte måste vara galet kreativ för att skapa den här typen av bok. Det räcker gott med ett gäng recept och några bilder som du tycker om. Ingen kräver att bilden på soppan måste föreställa en soppa som du har lagat eller ens en soppa.

Det går lika bra att ta med en bild på lek i snön med texten att det verkligen passar bra med den härliga soppan efter leken. Det är din receptbok så du bestämmer precis vad som ska komma med i den. Det gäller även recept som kanske inte gillas så skarpt just nu på grund av diverse dieter där man inte får äta allt som är med i recepten. Alternativt så kan du ju märka ut vad som är lchf och hur många poäng Viktväktarna ger en viss rätt som du har tagit med.

Om du vill knåpa ihop din egen bok och är lite osäker på vilka recept som ska vara med så kan du följa tipsen från katten i denna video:

Du kan också beställa en snygg receptbok hos Amazon. De har en massa olika varianter som du snabbt kan få hem i brevlådan.

Kör både på bok och receptsamling

Om du inte är redo att trycka din egen bok så kan du ju börja med boken där du fyller i för hand. Spar bilder och låt det hela ta den tid som det tar. När du är redo att skapa din fotobok med recept så har du ju allt samlat och då blir det bra mycket enklare att få till ett fint resultat.

Det behöver inte vara svåra recept i boken. Du kan också ge fina tips på popcorn i popcornmaskin och kryddblandningar som gör detta snack supergott. Här är det rätt lätt att ordna med egna bilder på tillagningsprocessen!

Glöm inte bort att du kan samarbeta med andra för att göra receptboken. Om du ordnar med anekdoter och recept så kan kanske någon annan, eller andra se till att få fram lämpliga bilder.

Tobi Tobin ger fotoboken med recept som tips för Morsdagspresent: