Billiga kalljästa frallor – Enkelt och lätt med kalljäst bröd!

Jag bakar nästan varje morgon. Det betyder inte att jag står i en timme och knådar. Istället förbereder jag degen på kvällen för att snabbt slå ihop en limpa eller frallor på morgonen som åker in i ugnen. Bara på med ett snyggt skinnförkläde eller av med övertröjan för att det inte ska bli mjöliga spår av morgonens aktivitet!

Det är mycket enklare att baka på morgonen när du gör kalljäst bröd och det är både gott och billigt med kalljästa frallor till frukost. Dessutom är det inte svårt. Du måste inte vara mästare på surdeg eller annat för att ge intrycket av att du inte har gjort något annat än bakat sedan barnsben.

Betänk också vad den härliga doften av nybakt bröd kommer att göra med dig och ditt hushåll. Det slår det mesta att starta dagen med kalljästa frallor som har en vacker färg och gudomlig doft!

Hur gör du kalljästa frallor?

Kalljästa frukostfrallor förbereder du på kvällen så att degen får jäsa över natten i kylen. Om du däremot vill ha kalljäst bröd till soppan till kvällen kan du sätta den på morgonen innan du går till jobbet.

Ingredienser för 10 kalljästa frukostfrallor

  • 0,25 gram färsk jäst, eller 2 tsk torrjäst
  • 5 dl vatten (kan behövas lite mer om du bakar med mer grahamsmjöl)
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja eller kokosolja
  • 2 dl grahamsmjöl eller fullkornsmjöl
  • 6 dl spelt mjöl

Så gör du

Lös upp jäst i vattnet. Om du har torrjäst går det bra att blanda ihop torra ingredienser och sedan hälla på vatten och olja för att röra om. Du ska få en deg som påminner mer om en smet. Det ska inte gå att knåda den.

Kvalitetsmjöl av fullkornsslag kan behöva lite mer vatten. Med vitt mjöl kan det också bli lite för mycket vatten. Häll på bit för bit och blanda tills det blir som en hårdare smet.

När deg-smeten är klar täcker du över den med ett plastlock eller med en handduk. Ställ in i kylen och låt stå i 10 till 12 timmar. Över natt eller över dag.

Dags att baka

Värm ugnen till högsta värme. Om du har en ugn som når 275 grader är det väldigt bra. Var noga med att ugnen är varm innan du ställer in dina kalljästa frukostfrallor för bakning.

Ta degen och lägg den på ett bakbord med en massa mjöl. När jag gör en enkel limpa av degen brukar jag bara hälla på en massa mjöl direkt i bunken och forma där.

kalljästa frukostfrallor

Rulla ut din kalljästa deg till en korv och skär sedan jämna bitar från den. Det här receptet bör ge dig 10 frallor.

Lägg frallorna på ett bakplåtspapper på en förvärmd plåt. Låt den vara kvar i ugnen då du värmer upp den. Grädda i mitten av ugnen under 10 minuter.

Frasiga frallor kräver lite ånga

Om du vill ha frasiga frallor ska du koka upp lite vatten och lägga på en plåt i botten av ugnen. Jag använder mig av en ugnsfast form för detta syfte. Det kokheta vattnet kommer att fungera som ånga i ugnen när du gräddar frallorna och det ger den där frasiga ytan som är så underbart god.

kalljästa frallor

Tillbehör som gör det enklare att göra kalljäst deg

Det finns några saker som jag använder mig av för att göra det enklare att baka kalljäst bröd.

Bra skål med lock

Eftersom jag gör kalljäst bröd med vetemjöl dagligen har jag flera bra skålar med lock för detta. Det blir mycket enklare än att hålla på med bakdukar och plastfilm. Dessutom vet jag att ingen kommer att missa att det står en deg och jäser i kylen. Alla vet att den skålen inte ska röras!

Du kan se en bra skål med lock genom att klicka här!

Slickepotten

När jag ska få ut degen från bunken ner på det mjölade bakbordet tycker jag att det är kanonbra med slickepotten. Använder den alltid till detta.

Du kan klicka här för att se bra slickepottar!

Degskrapa

På bakbordet är det alltid en fördel att ha en degskrapa när det fastnar deg i bänken. Den gillas skarpt och kan rekommenderas för dig som vill baka surdegsbröd eller kalljästa frallor med vetemjöl regelbundet.

Du kan klicka här för att se en populär degskrapa!

Mått

Nuförtiden är jag så säker på mängden mjöl för kalljästa frukostbullar att jag använder vanliga koppar och glas. Jag ser mer på sambandet mellan mjöl och vätska beroende på mjölsort. Som jag nämnt är kalljäst bröd med vetemjöl inte riktigt samma sak som den på fullkornsmjöl.

I början tyckte jag dock att det var väldigt smidigt med bra mått. Det gjorde det lättare att följa recept.

Du kan klicka här för att se en prisvärd måttsats!

 

Enkelt kalljäst bröd

Här kan du se en video på hur du gör enkelt kalljäst bröd. Du behöver inte ens jäsa i kylen med detta recept som dessutom är utan någon form av olja!