Juicemaskin – Juicemaskiner som gör mer än juice!

Innan du skaffar en juicemaskin så ska du läsa denna guide om juicemaskiner. Du kan nämligen göra så mycket mer än god juice om du skaffar rätt sort. Det är väl värt att lägga lite mer på en köksmaskin som erbjuder hög kvalitet och god hållbarhet. När det blir lätt att juica så kommer du att göra det oftare.

Personligen så är jag mycket nöjd med min Hurom som är en slowjuicer som kallpressar frukt och grönsaker. Du finner mer information om denna juicer här. Men det finns givetvis fler alternativ som vi ska se närmre på i denna juicemaskinguide!

Juicemaskiner för hälsodrycker

Om du vill juica för hälsans skull så är en riktigt bra juicer din bästa vän. Många börjar med att juica för att de är ute efter hälsodrycker. Det är välkänt att frukt och grönsaker har mineraler och vitaminer som vi mår bra av. Dessutom så kan det vara så att du kör med en särskild diet där du under vissa perioder ska dricka mer juice, kanske bara juice.

När du gör din egen juice med juicemaskin så slipper du tillsatser som kommer med den kommersiella juicen i butiken. Det blir inget tillsatt socker eller andra ämnen som du kanske vill undvika.

Du väljer själv hur du vill kombinera frukter och grönsaker för att få den smak som du är ute efter. Några exempel på juice som du kan göra med en juicemaskin för hemmabruk är:

  • Äppeljuice
  • Apelsinjuice
  • Melonjuice
  • Päronjuice
  • Morotsjuice
  • Rödbetsjuice

En del av dessa juicer kostar en massa pengar att köpa i butiken. Särskilt när du vill få den rena juicen utan tillsatser. Du kan spara stora pengar på din egen maskin för juice. Särskilt när du inte slänger frukt som inte längre känns attraktiv att äta som den är.

Ta vara på frukten

Om du märker att du då och då står och blickar in i kylen och funderar på vad du ska göra med alla äpplen som börjar se lite trista ut så vet du det nu. Du ska juica såklart! Det fina med hemmajuicern är att du kan blanda med det som du har.

Om du vill få lite mer sötma så går det alltid att lägga till ingredienser som ananas, dadlar och banan. Du leker med dina egna recept och kör på det som du har. Våga blanda frukt med grönsaker och njut av att äntligen få en så vettig användning av det som du inte orkar göra paj av.

Gör isglass med din juicemaskin

Missa inte att du även kan göra hälsosam isglass med din juicemaskin. Det är bara att göra juicen som du tycker om och frysa den. Om du vill få mer sötma så kan du tillsätta lönnsirap eller kanske lite honung. Lek också med hela bär som du lägger i den färdiga juicen för att få en isglass med överraskningar.

Ett tips är att låta barn vara med och göra den här isglassen. Då tycker de att det är extra kul att äta den. Och du mår bra av att se dina barn välja frusen fruktjuice hellre än de kommersiella isglassarna som är fulla med färg och socker.

juicemaskin

Manuell juicer för vetegräsjuice

Vi började med vetegräsjuice för några år sedan. Och det här är en juice som är kul att göra med barnen. Det här är också något som du kan få gjort med en juicemaskin. Vi körde länge med en manuell vetegräsjuicer men nu har vi som sagt vår Hurom och den klarar även denna juice.

När du ska förbereda mycket vetegräsjuice för många personer så är det skönt att ha en kallpressande juicemaskin som grejar vetegräset. Det går mycket snabbare och så blir det inte så stökigt som det kan bli då man står och matar ner gräset i en mindre tratt för handpressning.

Här är en film om hur man odlar vetegräs:

 

Goda smoothies direkt från juicern!

Smoothies är goda och dessa gör du lätt med din juicer. Du kan till exempel börja med att pressa frusna bär. När bären kommer ut i avfallsbunken så lägger du detta åt sidan. När du har pressat i andra ingredienser så kan du blanda i resterna av bären för att få en lite fylligare smoothie.

Det här är bara ett exempel på hur bra juicemaskiner kan användas för godare smoothie. Skaffa en mer avancerad modell och lär dig tekniken. När semesterveckorna kommer så är du glad att du har en juicer som klarar mer.

Kallpressat är populärt

Kallpressad juice är populär och inte bara för att den smakar så gott. Det kan nämligen vara så att du får ut mycket mer näring av juicemaskiner som kallpressar. Inga knivar skär i frukt och grönt och det blir i stort sett ingen hetta då juicen trycks ut med mekanisk kraft.

Du får alltså juice som inte mister de viktiga mineralerna och vitaminerna. Och med en modern maskin så går det lika snabbt som om du hade pressat med en maskin som använder knivar och hettar upp frukten och grönsakerna.

Kom ihåg att det nyttiga till stor del försvinner med skalet. Det kan alltså vara klokt att låta en del av skalet få vara med. Med en bra juicer så ska du ha möjlighet att välja filter så att du kan få med mer av det som du skickar ner i tratten i själva juicen.

Juicemaskiner bäst i test

När vi ser på juicemaskiner bäst i test så måste vi komma ihåg att varje maskin kan ha finesser som är mer eller mindre intressanta för dig. Så är det ju med alla maskiner. Det spelar ingen roll om det rör popcornmaskin eller juicer. Du kan alltså inte gå rakt av på vad en bäst i test sajt listar som bästa juicemaskinerna 2020.

Hurom är en bäst i test juicemaskin!

Jag har nämnt Hurom och det här är en juicemaskin som har fått stående ovationer internationellt sett. Hurom är i skrivande stund Amazons Val och många bekräftar att det här är en bra juicer som passar så många olika användningsområden.

Läs mer om Hurom här!

Sage The Nutri Juicer Plus

Sage är också en bäst i test juicemaskin som har fått goda recensioner i Sverige och utomlands. Det här kan vara ett bra val om du vill göra mycket juice på en gång. Sage är en juicemaskin som står stadigt. Den tar dock upp en hel del plats om man jämför med Hurom. Men nu är ju jag partisk och jag får allt medge att det blir fler omgångar med Hurom-juicern då vi ska göra isglass.

Här kan du läsa mer om Sage Nutri juicemaskinen.

Tribest Greenstar Elite

Det här är ett monster! Ett monster med många stjärnor från användare. Det här är en juicemaskin som kallpressar och som jobbar långsamt så att du får alla enzymer och vitaminer som finns i frukten. Tribest förtjänar att vara med bland bäst i test juicemaskiner helt enkelt för att den har en så lång hållbarhet.

Med denna juicer så får du en maskin som kan användas varje dag i flera års tid. Den är lätt att hålla ren och gör mycket juice. Om jag byter min Hurom så kan det bli denna!

Här kan du läsa mer om Tribest juicern!

Frågor och svar om juice i juicemaskin

Det finns mycket att säga om juicemaskiner och om att juica. Här är några vanliga frågor som du kanske ställer då du ser närmre på olika typer av juicepressar.

Kan man juica bananer?

Ja, det går bra att göra juice av bananer. Om du tycker att det inte kom ut så mycket juice så kan du testa att köra resterna genom tratten en gång till.

Kan man göra juice av frusen frukt?

Det går alldeles utmärkt men om frukten fortfarande är frusen så kommer en del av vattnet i den att åka ut med skräpet. Det blir mer juice om frukten är avfrostad först.

Var finns det recept för juicemaskinen?

Maskinen bör komma med en bok med förslag på juice som du kan göra. Men du kan också söka online för att hitta goda kombinationer som du inte är medveten om.

Vilken juicemaskin är bäst?

Det sägs att juicepressar som kallpressar är bäst. Men du kan finna andra varianter som också kommer att ge dig mycket god juice. Frågan är vad du är ute efter. Ju fler finesser du vill få ut av maskinen, ju mer avancerad bör den vara.

Varför startar inte min juicemaskin?

Du har antagligen inte monterat den rätt. Testa att plocka isär allting och sätt ihop igen. Kontrollera att låset sitter som det ska och tryck sedan på startknappen igen.

Hur kommer jag åt frukten som torkar i filtret?

Blötlägg filtret en stund. Rengör sedan med en borste som kommer åt överallt.

Hur gör jag granatäpplejuice i en juicer?

Skala granatäpplet i en skål med vatten så att de små kärnorna inte flyger överallt. Sila bort vattnet och kör kärnorna genom din juicemaskin, voila!

 

Fakta om juicers

Det finns också fakta om juicemaskiner som du bör vara medveten om för att fatta rätt beslut när du ska köpa juicemaskin. Här är några som är särskilt intressanta…

Kraftfull motor är bra

I varje fall då du vill juica hårda grönsaker som rotfrukter. En motor på omkring 800 W kommer att klara de allra hårdaste grönsakerna och ge dig nyttig juice snabbt och enkelt.

Säker rengöring utan vassa kanter

När en juicer har vassa kanter så är den inte så kul att rengöra. Det bör vara lätt att göra rent för hand. Dessutom så ska du tänka på att använda rätt verktyg då du vill få bort fruktkött från delarna som du plockar loss.

Två typer av juicemaskiner

Det finns slow juicer som tar fram juicen långsamt och så finns det fast juicer som ger dig många glas juice på nolltid. Du väljer typ av juicer med tanke på vad du ska göra juice av och hur du ser på upphettning av ingredienserna då de blir juice.

Går inte att starta utan lås

Många moderna juicers har ett lås som säkrar att motorn inte går igång innan låset är på plats. Det gör det svårt att skada maskinen med felaktig montering.

Tyst maskin är bra på kvällen

När du ska juica sent på kvällen och inte vill dela med dig av juicen med barn och grannar som vaknar så är det smart att ha en juicer som går tyst. Den bör också vara tung för att inte stå och hoppa på diskbänken vilket också kan skapa oljud som drar till sig uppmärksamhet.

Mer jobb än kosttillskott

Det är mer jobb med en juicer än att ta kosttillskotten som ger samma näringsämnen.

Bra för hyn

Du kan börja dricka kallpressad juice från selleri, spenat, gurka och citron om du vill göra något för din hy.

Droppstopp minskar kladd på diskbänken

En juicer som Hurom har droppstopp. Det betyder att du kan stänga till utsläppet för juice när du plockar bort kannan. Då blir det inget spill på diskbänken eller bordet.

För bättre kostvanor

Regelbundet intag av hemmagjord juice kan leda till kostvanor som är bättre för dig. Du kan gå ner i vikt men också tvärtom om du överdriver.

Lättare för kroppen att smälta

När du kör grönsaker genom en juicer så blir de lättare för din kropp att smälta. Dessutom så blir det lättare för kroppen att ta upp näringsämnena som finns i grönsakerna som du finfördelat i en juicemaskin.

Funkar för ingefära

Du kan även pressa ingefära med din juicer. Kom bara ihåg att det blir starkt och att du kan behöva skydda dina ögon från juicen.

Det går att diska löstagbara delar

Det brukar gå bra att diska löstagbara delar av en juicemaskin. Men räkna inte med det. Läs instruktionerna för rengöring så att du inte förstör din juicer!

 

Några myter om juicing

Låt oss se på några myter om juicemaskiner. Det kan ju vara så att något av följande påståenden har fått dig att vilja köpa juicemaskin….

Du kan gå ner i vikt genom att juica

Det är sant att frukter och grönsaker inte innehåller så många kalorier. De är också rika på vitaminer och antioxidanter. Om du dricker juice istället för att äta så kommer du att gå ner i vikt. Men om du vill behålla vikten så kan det bli svårt i längden. Som ett komplement till en bra diet så kan det vara fördelaktigt att juica. Men som långsiktig plan för viktnedgång så är detta en myt.

Du kan rena kroppen med juice

Det är din lever och dina njurar som sköter rensning av gifter i din kropp. Det finns inga bevis för att kallpressad juice skulle göra jobbet bättre eller påverka det nämnvärt. Myt!

Juice ger dig mer vitaminer

Med juice från en juicer så får du gott om vitamin C. Du kan också få i dig en massa B vitaminer som annars hade försvunnit under en matlagningsprocess med hetta. Det här är alltså helt sant och du ska veta att det är de juicemaskinerna som pressar kallt ger bästa näringsvärdet.

Dyrare juicemaskiner är bäst

Om du vill ha en dyrare juicemaskin så ska det vara för att den är enkel att använda och har finesser som gör att du får bra juice. Men du ska veta att du i praktiken kan stoppa frukter direkt i blendern och få god juice. En dyrare maskin handlar mycket mer om hanteringen än om att juicen skulle vara bättre rent näringsmässigt.

Det är bättre att dricka juice än att äta frukten

Det här är en myt. Det är gott med juice och kanonbra om du har barn som vägrar att äta frukter. Men frukterna har en massa bra saker som fibrer som du inte får i samma utsträckning då du väljer att juica.

Här är en liten film med några viktiga sanningar om juice: