Är det värt att köpa gjutjärnspanna? 10 anledningar till stekpanna av gjutjärn

Ska du satsa på en stekpanna av gjutjärn när det finns gott om moderna varianter med säkert teflon, sten och annat som kostar mycket mindre? En gjutjärnspanna är något unikt och det finns flera skäl till varför du ska köpa den.

En gjutjärnsstekpanna är inte dumt att ha i köket men innan du surfar vidare och köper en prisvärd gjutjärn stekpanna ska du se lite närmre på dessa 10 fördelar med pannan. Om du håller med vet du att det här är ett verktyg som du och ditt kök förtjänar!

  1. En panna som tål eld

Med en gjutjärnspanna kan du laga mat över öppen eld. Den här pannan klarar mycket höga temperaturer. Om du till exempel vill vara lite kreativ på grillen på uteplatsen eller känner att du vill steka korv ute i skogen är det bara att plocka fram en grillpanna av gjutjärn.

  1. Gjutjärnspanna för långvarig värme

En stekpanna av gjutjärn håller värmen länge. När den väl har vämts upp kommer maten att förbli varm i den länge. Dessutom slipper du problemet med temperatursänkning bara för att du slänger i kalla matvaror i pannan. Matlagningen kan fortgå på samma höga temperatur som tidigare i gjutjärnspannor.

  1. Ställ in en stekpanna av gjutjärn i ugnen

Hur ofta behöver man inte värma på lite men helst i ugnen? Det gör du lätt med din gjutjärnspanna. Den tål ju värmen i ugnen och kommer inte förstöras. Den har inget plastigt handtag att tänka på så det är bara att ställa in och hålla maten varm på detta vis om du vill.

  1. Du kan baka bröd i pannan

Lägg på ett lock över degen och låt brödet bakas i din gjutjärnspanna! Det här är också något du får nytta av om du till exempel vill baka på grillen eller över öppen eld. Supersmart och något som gör det kul att ha en gjutjärnsstekpanna. Du kan använda den för kalljäst bröd och du får möjlighet att testa din innovation med den!

  1. Känslan är så skön

Det är få saker som slår känslan av en gjutjärnspanna när du ska steka upp mat. Det här är en klassiker som kan få dig att tänka tillbaka på barndomen. Din mormor använde samma typ av panna och då kan du vara säker på att recepten från henne blir precis som tänkt när du använder dem!

Dessutom är det här en vacker panna och det är inte mindre viktigt. När vi lagar mat är det alltid roligt att ha utrustning som vi tycker om att se på.

  1. Du slipper gifter

En gjutjärnspanna är utan gifter. Du behöver inte oroa dig för att du skulle skrapa ytan och släppa loss farliga ämnen i maten. Det här är verkligen en stor fördel med gjutjärn som många känner är den främsta anledningen till att laga mat med den.

  1. En panna för nästa generation

I och med att det är mycket svårt att slita ut en gjutjärnspanna är detta något som du kommer att ha nytta av så länge som du vill. Du kanske rentav ger pannan vidare till barn och barnbarn då du känner att du är klar med matlagningen. Rost går att behandla och ytan förblir fin i pannan trots att den är hur gammal som helst.

  1. Du får extra järn

Gör syrliga såser i pannan och lita på att det blir lite järnutsläpp från pannan i såsen. Det är bara att lägga lite tomat i pannan så kommer järn att lossna. Det här är inte farligt. Tvärtom kan det vara mycket nyttigt att äta mat som lagats i gjutjärnspannor då du behöver mer järn till exempel under graviditeten.

  1. Stekytan blir mycket fin

Stekytan på kyckling och kött blir verkligen fin. Detta oavsett om du använder en grillpanna av gjutjärn eller en klassisk gjutjärnspanna. Du får den där fina stekta ytan som gör att det blir extra gott att äta maten. Perfekt när du till exempel ska förbereda kycklingbitar till salladen.

  1. Den måste inte vara tung

Du kan välja en lätt gjutjärnspanna genom att välja rätt modell. Det är förstås så att gjutjärn väger mer än de moderna lättviktiga materialen. Det måste du vara medveten om. Fast så farligt tungt behöver det inte bli om du bara väljer rätt storlek för dina behov.

 

Finns det inga nackdelar med gjutjärnspannor?

Nu är du kanske sugen på att omedelbart köpa gjutjärnspanna och det är klart att du ska göra det. Men var också medveten om några nackdelar med den här typen av stekpanna.

Den är tung

Som nämnt är en gjutjärnspanna tung och det kan betyda att du tycker att det är lite svårt att slunga grönsaker eller vända pannkakor på detta vis.

Underhållet kräver eftertanke

Du kan inte diska med diskmedel. Det gäller att diska med hett vatten och att då och då olja in pannan för att den ska hålla sig fin. Lite mer arbete alltså men också något som kan upplevas som kul att pyssla med.

Gjutjärn kan rosta

Om du inte torkar gjutjärnspannan ordentligt efter att ha diskat den kan den börja rosta. Då får du borsta av med stålborste och behandla med olja för att den ska bli fin igen.

Det tar tid att få upp värmen

Det tar längre tid att få upp värmen i en gjutjärnspanna jämfört med en teflonpanna. Det kanske du tycker är lite surt när du vill bli klar med matlagningen snabbt.

Missfärgningar av mat kan ske

När du lagar syrliga ingredienser i gjutjärnspannan eller häller vin i gjutjärnsgrytan kan det missfärga maten en aning.

Summering

Du ska köpa en gjutjärnspanna om du tycker om att laga mat på klassiskt vis och vill kunna använda din stekpanna i ugnen, på grillen och över öppen eld samt för att baka.