Gröna tomater – Du kan göra mer än stekta gröna tomater?

Vad gör man med gröna tomater? Du har säkert hört att det är mycket gott med stekta gröna tomater men det är inte allt som du kan göra med detta bär. Ja, tomaten är ett bär men du kan fortsätta kalla den för grönsak som alla andra, ingen lär höja ett ögonbryn!

Tillbaka till det som vi nu försöker komma fram till, nämligen vilka gröna tomater recept som kan bli aktuella för dig nu när du står med en hel back med gröna tomater!

Kommer dina gröna tomater att mogna?

Det kanske de kommer att göra. Men inte behöver du vänta på detta då du lika gärna nu kan göra stekta gröna tomater eller något annat kul. Låt oss se lite närmre på några intressanta gröna tomater recept som du kanske inte kände till sedan tidigare. Vi börjar med de stekta gröna tomaterna…

Vaddå stekta gröna tomater?

Du har sett filmen men tänkte att det bara var en gimmick. Det är det inte. Stekta gröna tomater är ett frukostrecept som är vanligt förekommande i vissa delar av USA. Du behöver bara skiva tomaterna så att de är cirka en centimeter tjocka.

Salta och peppra skivorna och vända sedan dessa i mjöl och en äggblandning. Du kan även doppa i polenta innan du lägger i den heta stekpannan med olja. Stek till de är gyllenbruna och du har en underbar frukost eller ett mellanmål. Låt de stekta gröna tomaterna ligga på papphandduk en stund för att oljan ska sugas upp.

Här kan du se en video som visar hur du gör:

Inlagda gröna tomater är ett klassiskt gröna tomater recept!

För att göra inlagda gröna tomater ska du börja med att göra lite hål i tomaterna. Det kan du göra med en nål eller om du har en sticka i köket. Sedan kokar du tomaterna i vatten med salt under cirka 4 minuters tid.

Häll av vattnet och skär sedan tomaterna i klyftor. Skär även och klyfta en lök och skala en vitlök som du skivar i skivor.

Gör en lag med 3 dl strösocker och 3 dl vatten samt 0,5 dl ättika och 1 dl vitvinsvinäger. Koka upp i en kastrull och lägg sedan i lök, vitlök, gröna tomater samt 1 msk senapsfrön. Låt detta sjuda under cirka 10 minuter. Tomaterna ska bli mjukare.

Nu fiskar du upp tomaterna och löken och lägg i glasburkar. Fortsätt koka lagen några minuter till och häll sedan över lök och tomater. Låt det hela svalna med locket på. Ställ kallt för att ha inlagda tomater under flera veckors tid.

Gröna tomater recept för chutney

Chutney kan också bli gott på gröna tomater. Bland ihop följande i en gryta, koka upp och låt det hela stå och småkoka under en timmes tid.

1 kg tomater, 250 gram råsocker, 2 msk honung, 1 spansk pepparfrukt utan kärnor som du tärnat, 5 vitlöksklyftor, 1 tsk riven ingefära, rivet skal och saft från 2 lime frukter, 0.5 tsk stött kardemumma, 2 kanelbitar, 1.5 dl vitvinsvinäger.

Du hackar tomaterna och blandar ihop allting. Om det inte blir tjockt nog går det att lägga till flytande pektin.

Tomatmarmelad på gröna tomater

Så gott och faktiskt nyttigt! Du behöver:

  • 1 kg gröna tomater
  • 4 msk hackad ingefära
  • Rivet skal från 1 citron
  • Saften från samma citron
  • 2 dl honung
  • 4 msk chiafrön

Koka upp tomaterna hackade i en gryta. Låt det hela stå och puttra en stund och tillsätt sedan alla ingredienser förutom chiafrön. Rör till sist i chia och låt det hela stå och svälla under en halvtimmes tid. Lägg i burkar. Det här håller i din kyl i en veckas tid. Frys det du inte kommer att äta på en vecka!

Se här hur du kan göra chutney med gröna tomater:

Är gröna tomater giftiga?

Det här är en viktig fråga när du ser på recept med gröna tomater. För om du äter för mycket kan du få ont i magen. I gröna tomater finns det nämligen glykoalkoloiden tomatin. Det är samma ämne som finns i potatis men som där kallas för solanin.

Om du äter en massa omogna gröna tomater kan det leda till problem med magen. Inte så att du kan bli dödssjuk men det kan bli obehagligt!

Intressant nog är det så att inlagda gröna tomater innehåller mer tomatin än färska tomater så här ska du verkligen inte vräka i dig.