Okej, pepparkakor tar lite tid att baka för degen ska ju stå i kylen 1-2 dygn. Men om du slipper springa i butiker och beställa särskilda ingredienser som mjöl av olika nötter och mer så går det snabbare. Här är ett recept på pepparkakor utan socker och med fullkornsmjöl. De blir goda och är perfekta för dig som försöker leva livet lite sundare men fortfarande vill få den där ju(v)liga känslan…
Pepparkakor utan socker ingredienser:
150 gram smör
1 dl lönnsirap (äkta lönnsirap från Kanada)
2 dl honung
0.5 dl vatten
1.5 msk kanel
1 msk kryddnejlika
1 msk kardemumma
1 msk krossad ingefära (pulverform)
1 tsk bikarbonat utan aluminium
700-800 dl fullkornsmjöl
Så gör du
Blanda ihop honung, vatten och lönnsirap i en kastrull. Värm på tills du har en jämn lösning. Häll denna över smöret som du har skurit i mindre bitar. Blanda tills smöret är helt smält. Låt svalna.
Blanda torra ingredienser. Blanda torra ingredienser i det smälta smöret. Det blir en smet som snart blir till deg. Häll i mjölblandningen långsamt så att du kan stanna upp när det blir tillräckligt. Om degen blir för torr så kan du alltid tillsätta lite vatten.
Förvara degen i kylen i en påse eller täckt bunke. Baka nästa dag eller två dagar senare (eller både och!)
200 grader i ugnen, 8-9 minuter.
Tips
Den här degen ger pepparkakor som är godast då de är lite tjockare. Om du vill att det ska vara riktigt sött så kan du öka på honung.
Ja, det blev lite för krispigt! De tjockare pepparkakorna blev godare…