Hur lång tid tina kycklingfile?

När det handlar om kyckling så kan man välja att ta den frysta kycklingen och laga den direkt som den är i ugnen, som till exempel då man lagar kyckling i stekpåse, eller att tina långsamt. Om du tinar långsamt så är det bäst att göra detta i kylen och då ska du räkna med några timmars tid. Lägg kycklingen i frysen om morgonen och tillaga den senare samma dag.

Om du lagar kycklingen direkt i ugnen så måste du komma ihåg att kyckling är farligt att äta om den inte upphettas ordentligt. Du bör alltså ha någon form av mätsticka och se till att du har nått en temperatur på 75 grader även längst in i kycklingbiten. Testa en infraröd termometer som man kan använda till precis all matlagning i köket och som är så enkel att få rätt mätning med.

Tina kyckling i kyl över natten eller snabbare i vatten
Tina kyckling i kyl över natten eller snabbare i vatten

En del väljer att tina i mikrovågsugn och en del snabbar på processen genom att lägga kycklingen i ljummet vatten. Om vi ska tala om smak så är kylmetoden den allra bästa men tänk på att laga kycklingen samma dag. Om den ligger i kylen till nästa dag så finns det risk för att den inte kommer att vara särskilt fräsch så tina och laga på rätt sätt för bästa resultat och en god kycklingrätt!

Det är aldrig dumt att ha en lergryta hemma då man vill laga kyckling i  ugn. Den gör det lätt att slå ihop flera ingredienser så att man på kort tid får en färdig måltid som dessutom ser riktigt läcker ut.

Här är en video som talar om precis varför det är så smart att tina kycklingen i vatten då man inte har tid att vänta på att den blir redo för tillagning över natten i kylen.