Undvik blaskigt kaffepress kaffe

En helt vanlig eftermiddag då det varken regnar eller är soligt utanför så kan man uppleva en viss modlöshet. Så plötsligt är det någon som kommer på idén att koka upp lite vatten och ställa en kaffepress full av rykande gott kaffe på bordet. Solen skiner och fåglarna kvittrar och alla kommer till bordet för att få mer av den härliga aromen och den goda smaken. Såhär skulle man kunna beskriva ett riktigt lyckat kaffepress-ögonblick, men vad händer när kaffet i pressen är blaskigt? Det här är ett problem som många råkar ut för men det finns lösningar…

Innan vi ser lite närmre på hur man kan få riktigt gott kaffe med sin press så är det viktigt att förstå att kaffet bara blir så gott som det kaffe man använder sig av är. Vägen till det perfekta kaffet går alltså först via en bra kaffebutik som säljer kvalitetskaffe och kaffepressar som är enkla och smidiga att använda sig av. Med rätt kaffemix och en press som verkligen fungerar så har man all möjlighet i världen att skapa oförglömliga ögonblick där vardagen får guldkant på riktigt.

Använd kaffepressen på rätt sätt

När du väl har rätt kaffe och en bra press på plats så gäller det att pressa på rätt sätt. Om du bara vill ha några få koppar per gång så kan det vara klokt att använda en press som är till för 3 koppar hellre än de större 8-kopparvarianterna. Här är ett gott tips att man har lite tålamod. Pressa inte på för snabbt. Då blir resultatet att den goda smaken lägger sig på botten av pressen. Ge kaffet den drag-tid som krävs och testa dig fram tills du finner rätt balans och smak.

Det är klart att det finns kannor som inte håller måttet men det är sällan så att man kan skylla blaskigt kaffe enbart på pressen. Även om man bara vill ha två koppar så ska det går bra att använda sig av en mindre mängd vatten för en större press. Med övning så blir det gott varje gång, i varje fall då man har laddat med en god kaffesort och då man tar det hela med lugn och ro, utan att skynda.

Här ser du ett proffs pressa kaffe i en kaffepress.