Sockerfritt godis, vad finns det för godis utan socker?

Om du just har bestämt dig för att sluta äta socker så kanske du suckar när du tänker på hur viktigt det är för dig med choklad, geléhallon och annat som förgyller helgen och även vardagar. Faktum är att det finns sockerfritt godis inom de flesta kategorier och du kommer inte att behöva säga adjö för evigt till smakerna som får dig på så gott humör. Och du måste inte hålla dig enbart till snacks som popcorn i popcornmaskin.

Oavsett varför du vill utesluta socker i kosten så kan du dra nytta av denna miniguide med förslag på godis som har sötats på alternativa sätt. Ett tips är att du noga tar reda på vad olika substitut som stevia och maltitol innebär så att du väljer godiset som du känner dig trygg och nöjd med.

Njut av det bästa sockerfria godis som finns, choklad såklart!

Chokladens positiva effekt på oss människor är vetenskapligt bevisad. Du kan välja choklad som amerikanska Hersheys eller naturligt sötad choklad med stevia. Det här är sorter som ger den goda kakaosmaken och känslan av chokladkaka men som inte kommer att fylla på med en massa tomma kalorier och få ditt blodsocker att rusa.

choklad

Om det är själva kakaon som du är ute efter så kan du faktiskt tugga på kakaobönor som är en slags raw-food snacks som alltfler har upptäckt. Kakaobönor har faktiskt en riktigt god smak och de kan ätas som godis direkt ur påsen utan bekymmer om att bli tjock av godiset.

Jordnötssmörsgodis

Om du har testat de amerikanska godisbitarna av jordnötssmör, Reeses, så vet du att de är otroligt goda och liksom smälter på tungan. Dessa finns med maltitol som sötningsmedel och har samma fina konsistens som de som är med socker.

Karameller

Om det ska vara hårt och sött så ska det vara sockerfria karameller. Välj Livesavers in mintversion för god andedräkt eller kanske med fruktsmak. I varje matbutik så finner du påsar med Dietorelle som är sockerfritt godis med karamellkaraktär i olika smaker. Tänk bara på att de sötningsmedel som används i karamellerna kan ha en laxerande effekt. Du kan alltså inte sätta i dig hur mycket som helst. Det här gäller också tablettaskar med sockerfria varianter av klassiker som Läkerol.

sockerfritt godis

Torkad frukt

Frukt är godis sägs det ju, och det kan man faktiskt säga då det är kokos som har torkats och som serveras helt utan tillsatser. Det här är hur gott som helst och ett bra val för dig som inte vill ha alternativa sockerersättningar utan helst naturligt fruktsocker. Man kan äta kokoschips med gott samvete både till fest och till vardags.

Lakrits och salmiak

Det finns både söt lakrits och salta versioner utan vanligt socker. Testa de amerikanska vingummina som har en härlig smak och en konsistens som gör att man inte upplever att man måste ge upp godiset bara för att man slutar med sockret. Det finns också hårda lakritspastiller som långsamt får smälta i munnen så att man kan njuta lite längre av den goda smaken. Den här typen av pastiller kan vara bra för vardagar då man känner sug efter godis men inte vill förstöra allting med lite traditionellt sockergodis.

Från Pandy så kommer det ett sockerfritt godis med få kalorier. Det här är smågodis som smakar precis som det godis du är van med men som istället för socker har sötats med polyoler. Här har man också lagt till BCAA så det här är ett godis som den som tränar mycket med fördel kan välja.

Tuggummi

Tuggummi är faktiskt också en slags godis och det är inte svårt att hitta utan socker. En bra sak med sockerfria tuggummin är att de håller mycket längre än choklad och karameller och dessutom så är de bra för tänderna. Man får god andedräkt och så kan det kännas lugnande att tugga en stund då man kanske känner sig lite stressad över livets alla måsten.

Rawfood bars

När man vill kombinera den goda smaken med mer energi så kan man satsa på bars. Det finns många olika sorter och det är viktigt att förstå att många märken inkluderar socker. Om man väljer rawfood bars som är utan tillsatser av socker och olika ämnen så får man riktigt nyttigt godis som ger en boost. Perfekt för vardagar.

Kola och toffee

Kola och toffee finns också utan socker. Om du vill göra din egen sockerfria toffee så kan du testa ett recept med dadlar och jordnötssmör samt kakao. Det är faktiskt inte så svårt att göra eget sockerfritt godis med naturliga ingredienser. I din matvarubutik så kan du ta en titt på hyllan med kolagodis. Du kommer att se alternativ. Det enda som kan vara lite trist med dessa produkter är att de inte alltid är så naturliga och att de kan innehålla den typ av sockerersättning som du helst vill undvika.

Sist men inte minst så är det viktigt att poängtera att man inte ska överdriva. Inte ens med sockerfritt godis! Tanken är ju inte att man ska öka konsumtionen av godis bara för att det är utan socker. Om man äter sötsaker då och då så behöver man inte oroa sig så mycket för att kemiska ersättningar skulle vara farliga samtidigt som man kan stilla det där behovet av sött som har byggts upp under en hel livstid.

Här får vi några tips på sockerersättning som kan vara bra att välja: