Laga mat och baka med kokossocker

Om du funderar på vad du ska använda istället för socker så har du antagligen stött på många olika alternativ. Det råder faktiskt ingen brist på sockerersättning men om man vill ha något som är mycket hälsosamt och samtidigt gott så är kokossockret ett av de bättre valen. Det finns ekologiskt kokossocker som har framställts genom att den söta nektarn från kokosblomman kokas och man kan också använda det som kallas för kokosblomsocker där man har lufttorkat sockret som kommer från blommans nektar.

I och med att sockret kommer från blommans nektar så är det inte så att det smakar kokos. Sockrets smak brukar beskrivas som karamell och mycket god. Det ser lite ut som farinsocker då det kommer i kristallform. Tänk på att välja en ekologisk variant som består av 100 % kokossocker så att du inte får en blandning som har andra sötningsmedel. Du kan laga mat och baka med detta sötningsmedel som är fullständigt säkert för din hälsa.

Kokossocker kommer från kokosblommans nektar
Kokossocker kommer från kokosblommans nektar

Varför byta till kokossocker i mat och bakverk?

Idag så finns det en trend där man söker efter sockerersättningar som är söta och goda men inte farliga. Det är många som ratar alternativ som Splenda och aspartam då man misstänker att det här kan ha en negativ effekt på hälsan även om det rent praktiskt innebär att man inte längre får i sig skadliga mängder socker vilket både vikt och tänder mår bra av.

Om det är så att du följer en diet där du förväntas minska på intag av kolhydrater så kan kokossockret vara ett bra alternativ. Det är fullständigt naturligt och har en mycket god smak. Samtidigt så är det så att kokossocker har ett lågt glykemiskt index och det innebär att det ger långsammare kolhydrater vilket ger en längre mättnadskänsla. När man får i sig mat med lågt glykemiskt index så får man ett jämnare blodsocker och då blir det lättare att hålla sig till en diet och undvika att småäta.

I detta naturliga socker från kokosblommans nektar så får man också olika B-vitaminer, magnesium, zink och järn. Det handlar alltså om mer än vanlig sötning och det gör kokosvarianten till en så bra ersättning för socker.
Är det bättre än brunt socker?

Nu är det viktigt att förstå att det finns sackaros i nektarn som sockret tillverkas av. I en tesked kokossocker så finns det 15 kalorier och 4 kolhydrater. En tesked med brunt socker kommer att ha 11 kalorier och 3 kolhydrater så detta är ett bättre alternativ om du försöker eliminera kolhydraterna, men det är rätt så hårfint.

I vanligt vitt socker så får man 16 kalorier och 5 kolhydrater per tesked och jämfört med detta så är kokosvarianten ett bättre alternativ.

Mat där du kan byta ut vanligt socker mot kokossockret

Man tänker inte alltid på att det finns en hel del mat som kräver lite socker. När du behöver söta med en eller två matskedar så kanske du inte tycker att det spelar så stor roll om detta är med vanligt vitt raffinerat socker, men tänk på att längden så gör det skillnad om du använder ett hälsosammare alternativ. Kokossockret kan man använda precis som det vanliga sockret så du följer recepten precis som vanligt. Detta socker är glutenfritt så det kan med glädje användas som sötning i matbrödsrecept som kräver några teskedar sötning.

Exempel på mat där kokossockerersättning kommer väl till pass:

  • Pannkakor
  • Soppa
  • Powerbars
  • Gröt

Baka med kokossocker istället för socker

Man kan använda denna sockerersättning till i stort sett alla bakverk och godisrecept. Ett gott tips är att baka med kokossockret då receptet säger att det går bra med farinsocker eller brunt socker. Det här beror på att det faktiskt påminner en hel del om det bruna sockret både vad gäller konsistens och smak. Du byter helt enkelt ut mot kokossocker i enlighet med de mått som anges i receptet.

Några viktiga tips:

  1. Kokosnötssockret är grövre än andra sockertyper och om du ska få upp en krämig konsistens på ägg, smör och socker så ska du veta att bakverket kan få ett aningen gropigt utseende och inte så som du är van. Det smakar fortfarande gått men det hela ser lite mer poröst ut.
  2. När du ska blanda sockret i en vätska som mjölk, yoghurt, smält smör eller vatten så ska du ge kokossockret minst 5 minuter att lösas upp. Blanda då och då och se till att sockret verkligen har löst upp innan du adderar till resten av innehållet i receptet.
  3. Du kan alltid börja med en del kokossocker och fortsätta med en del brunt eller vitt socker för att långsamt gå över till detta alternativ. Detta gör att du vänjer dig vid smaken och även inser hur det skiljer sig att baka med kokosvarianten från standardalternativ.
  4. Tänk på att använda ett färskt paket och att förvara det på rätt sätt. Det här är en färskvara som man inte kan lämna hursomhelst och som man bör använda innan bäst-före-datum har gått ut.

Här är ett recept på kakor med kokossockret: