chokladbollar

Nyttiga chokladbollar med dadlar

Det är bra om man kan se till att ens barn inte lär sig att älska allt med socker och färgämnen alltför mycket. Om man kan introducera barnmat med ingredienser som förvisso är söta men inte onyttig så har man vunnit mycket då barnet blir äldre.

Ett exempel på något som är sött och nyttigt är dadlar. Dadlar äter man flitigt i Mellanöstern och i länder som Israel så kan man finna dadelsirap som är ett riktigt bra substitut för socker. En god efterrätt är chokladbollar men alla vet att det inte är särskilt nyttigt med en massa fett och socker.

Här är ett recept på nyttiga chokladbollar med dadlar som är minst lika goda och riktigt festliga att bjuda på.

Ingredienser

1 kopp rostade mandlar

1 kopp cashew nötter

1 dl riven kokos

I skvätt vaniljextrakt

0.5 kopp lönnsirap (inte ett måste men ger en sötare smak)

1 kopp torkade dadlar utan kärnor

2-3 msk kokosfett

2 msk kakao

Med 1 kopp så menas egentligen en del, det betyder att det lika gärna kan stå 2 dl, 2 koppar eller vad du nu har att mäta med. Det viktiga är att det blir en del mandlar, en del cashew och en del dadlar. Dessutom så går det alldeles utmärkt att byta ut cashew mot valnötter.

Så här gör du

Börja med att mixa nötterna i en matberedare så att de blir till ett grovkornigt mjöl. Tillsätt kokosfett och riven kokos. Tillsätt dadlarna och resten av ingredienserna.

Det går att lägga till vatten för att få en saftigare smet som är lättare att rulla bollar med.

Rulla bollarna i riven kokos för att de ska se fina ut, lägg i kyl och servera kallt.

Supergott!

chokladbollar

Här är en bra video som beskriver hur man gör dadelbollarna:

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone

Published by